Scandinavian Flourish

Studio-M Design breathes life into an impersonal and outdated 3-BHK house in Surat, by employing the subtle art of Scandinavian design to turn it into a warm home with restrained elegance.

Text: Alifiya Mehamdabadwala
Photographs: The Fishy Project, courtesy M-Design Studio

Beauty, simplicity and functionality define the decor of this living area. The leather- and fabric-upholstered sofas, and centre tables in Corian metal and wood blend seamlessly with the engineered wood flooring and the partially painted grey walls.

From the layout to the colour palette and choice of fabric, interior design plays a vital role in turning a house into a home. That’s what Surya Prakash, a businessman living with his wife, two young daughters and parents, sought for his 3-BHK apartment at Citylight town in Surat, which was bare and impersonal in appearance. He commissioned Studio-M Design, a young practice led by interior designer Moiz Faizulla which creates contemporary, functional spaces, whom he had learnt of from positive word of mouth. Giving some insight into the space, Moiz says, “The client and his family had bought this apartment a few years ago and moved in without paying much attention to the decor. They were basically living with loose pieces of furniture which gave a sense of incompleteness.”

Since the residents of the house were familiar with every nook and corner, the client did not want any changes to be made to the layout, but requested that the space be given a completely new look, albeit a simple one. In contrast to the existing drab decor, Moiz decided to bring in some colour into each individual area while settling on a Scandinavian-inspired design that was clean-lined and minimalistic. The cornices on the ceiling of the living room, the panelled moulding details on all the doors, the mouldings running across the living room walls which are painted till three feet in height, and the wardrobe shutters in the parents’ room are all derived from this style. Complementing this is the engineered wooden flooring that runs through the entire house.

The furniture here makes the space feel cosy. Sofas upholstered in brown leather and a printed rug add layers of texture.

While the material palette — which includes a combination of Burma wood, ply and veener — remains the same, the colour scheme for each area differs. “As per the client’s taste, each room has been assigned a colour that is lively yet elegant and soothing to the eyes,” informs Moiz. The living area features rich hues of blue and grey, green accompanies wooden flooring and oak veneer in the master bedroom; grey and yellow dominates the parents’ room; and bright pink with a touch of mint green marks the children’s room.

At the entrance, the front door and storage cabinets have been painted in indigo and are offset by geometric-printed wallpaper. Further down lies the living and dining area — the heart of the house and the centre of all gatherings. A cluster of bespoke seating made from brown leather and beige fabric sits in one corner of the room opposite which a dining table set made of sag wood and statuario marble faces the balcony. A collage of funky frames on one wall adds some liveliness to the space.

A calming vibe and an allusion to nature has been created in the master bedroom through a combination of wooden flooring, white oak veneer wardrobes, green paint and framed black and white pictures that depict branches of trees.

The master bedroom and children’s room are placed to the right of the living space, and the parents’ bedroom and kitchen to its left. The bed in the master bedroom is made from Burma wood with clean-lined niches in the front. A combination of veneer and leather has been used for the headrest. The wall behind the bed has been painted in dark green with nature-themed picture frames complimenting the hue. White oak veneer with groves has been used on the wardrobe.

For the daughters’ bedroom, the designer decided to go with a small bed with a house-shaped frame in mint green and wardrobes in baby pink Duco paint. The grey wallpaper with a cloud print, the magnetic black board and the cute doll house on the wall, completes the fun, innocent vibe. The restrained, minimalistic decor is also continued in the parents’ bedroom, which features a monochromatic colour scheme with a tinge of yellow seen in the legs of the media unit and the mirror on the side for contrast.

A mint-green bed with a frame shaped like a house gives the children’s bedroom a playful look.

When one reviews the apartment in totality, you realize that M-Design Studio was successful in giving the house character despite exercising restraint. Pops of colour, clean-lined furniture, a handful of accessories and lighting come together to make a warm and pleasant home… just like it was meant to be!

CONCEPT
To transform a basic 3-BHK apartment into a simple yet elegant home.

MATERIALS
Flooring: Engineered wood
Ceiling: Gypsum board
Walls: Paint
Furniture: Burma wood, sag wood, veneer, ply, leather

FACT FILE
Project: Colourful Abode
Location: Surat, Gujarat
Area: 1,600 sq ft
Principal designer: Moiz Faizulla
Design team: Lubaina Faizulla