Contemporary Contentment

Timber, texture, levels, layers and spiritual leanings create an aura of contemporary contentment in the Lokhandwala bungalow designed by PD Associates, in Ankleshwar.

 

Furniture separates the entertaining and dining spaces in the open living room that flows into the kitchen. The white and timber of the walls echo through the furniture, accented with pops of colour.

Contemporary — an oft-used term, always pertinent, practically omnipresent; it keeps pace with fluxing times, seasons and fashions; yet, the meaning changes each time it is used. Straight-lined, embellished, minimalistic, classical, rustic, futuristic, traditional, abstract, deconstructed… all these and other words have been or will be the prevailing idea of contemporariness at some point or the other. So what truly defines a contemporary space? ‘Its context’, seems the most logical response. The time, location and people who inhabit a space define this ever-changing concept.

National Institute of Fashion Design (NIFD), Baroda, alumni Devang Patel and Pratik Siddhpura, of three-year-old interior design firm PD Associates, bring to each new project the commitment to create something as unique as the clients who come their way. As they worked out a definition of contemporary that would reflect three generations of Lokhandwalas’ appreciation for high quality in an understated manner, the core of their definition turned out to be their clients’ spiritual leanings. Translating a soulful concept into a tangible design resulted in the creation of a wood-panelled wall with artwork symbolizing Shrinathji. Slivers of cold metal flash at you through cuts in the warm wood, setting the tone for the shades of warmth and cold-cut modernity that can be seen lining up alongside each other, throughout this 1,700-square-foot home.

There is much texture, warmth and almost old-world charm in the master bedroom with wooden furnishings, a gypsum-panelled ceiling, and a partially canopied bed.

The wood and white metal depiction of Shrinathji is flanked by commissioned paintings of Mahaprabhuji and Yamunaji by artist Pradeep Doshi. All three are said to be avatars of Lord Krishna. A closer look at these paintings, will make you wonder if they serve as the colour palette complementing the accents on the furnishings. Even the form of a metal bowl on the coffee table appears to be derived from the same artistic elements on the wood-panelled wall. Parallel placement of furniture demarcates the entertaining and dining spaces in the open-plan living cum dining area that flows into the predominantly white kitchen. The latter features a striking black Brazilian antique granite platform and cantilevered teak shelves. The sleek lines in these spaces are replicated throughout the home, including in the grey-hued washrooms.

The Lokhandwalas gave Devang and Pratik a free hand with the interior design of their residence, specifying only that they wanted an elegant but relaxed home that reflected the love for all things good, without being ostentatious. “We decided to create an atmosphere of understated, modern luxury through the use of rich materials and textures,” says the duo.

The children’s room is encased in white from its walls to feature elements, such as the jaali-inspired panelling behind the bed and its polyurethane (PU) cabinetry. A level difference breaks the room up into sleeping and study areas. Light wood floor planks, a colourful patchwork quilt on the mattress and a wooden ceiling add a warm and cosy touch to this room.

The designers admit that they tend to use wood liberally in all their projects. In the Lokhandwala home, wood, albeit in different shades, is the flooring of choice in the master bedroom and the children’s room on the upper floor. It is also used in the customized furniture. You’ll even spot wood on the ceilings of the dining area and the daughter’s room, while the remaining areas feature gypsum ceilings, which are reportedly superior to the ones made with POP. Emparaldo Italian marble unites the free-flowing living, dining and kitchen space on
the lower floor, which also houses a washroom in slate and stone, and a simple yet elegant bedroom for the client’s parents. The rest of the home features vitrified tile flooring.

Blocks of wood with their woodgrains aligned alternately along the horizontal and vertical axes, form the headboard of the bed in the senior Lokhandwalas’ room on the ground floor. The master bedroom features a floor-to-ceiling wardrobe, with veneer-clad shutters that add ‘visual texture’, while a partially canopied bed with a bespoke backrest and pastel coverings ups this room’s cosy quotient.

A black Brazilian antique granite platform and cantilevered teak shelves offset the white Duco-painted cabinetry and walls of the customized kitchen.

“The linear plan of the children’s bedroom allowed for the space to be broken into a sleeping area and a study,” the designers tell us about the children’s room. These areas have been demarcated with a level difference. A wooden floor raised to a height of nine inches forms the sleeping space in the little girls’ room, doubling up as their play area. This, for the record, was the girls’ idea, and appears to work well for them. Elegance and kitsch combine in this space, where a patchwork quilt funks up the mattress, which serves as the bed, while a white-painted woodwork lattice embellishes the white wall behind the mattress, much like elegant lace on a beautiful white gown.

As we step out of the Lokhandwala home onto its polished granite porch and turn around for one last glimpse of its white stucco-clad walls, it’s easy to envy the degree of serenity achieved in the very midst of a thriving industrial township.

 

CONCEPT

To create a soulful atmosphere, with understated luxury reflected through materials and textures.

 

MATERIALS

Flooring Italian marble, wood and 1 m x 1 m vitrified tiles Washrooms 4 in x 4 in slate tiles; Brazilian antique granite Walls Veneer panelling and paint Cabinetry Duco paint

 

FACT FILE

Project Shree Sang Bungalow Client Chirag Lokhandwala Location Ankleshwar, Gujarat Size 1,700 sq ft (carpet area) Design team Devang Patel, Pratik Siddhpura and Shruti Siddhpura Project duration Five months

 

Some more images…